Drømmer du om et liv som selvstændig?

erhvervsdrivende

Har du en god idé? Og har du længe drømt om at blive selvstændig? Så skal du måske forfølge iværksætterdrømmen og gøre den til virkelighed. Det kan dog virke uoverskueligt at tage det første skridt – særligt hvis du ikke har prøvet kræfter med iværksætterlivet før. For livet som iværksætter er forbundet med ubalance og usikkerhed, og der er ingen garanti for, at drømmen kan bære. Hvis du har mod på at tage springet, skal du læse med her.

Vi giver dig en række gode råd til, hvordan du lykkes som iværksætter.

Kom godt i gang

Det er generelt ganske let at starte op som iværksætter i Danmark. Du kan registrere dig med et CVR-nummer på nettet, og så er du i princippet i gang. Som udgangspunkt kræver det dog en god idé at starte op som selvstændig. Før du springer ud i projektet – fuldstændig opslugt af din gode idé – kan det være gavnligt at lave en markedsanalyse og undersøge, om din idé overhovedet har gang på jorden.

Det er også en god idé at begrænse dine udgifter i det omfang, det er muligt. Et banklån kan være en hæmsko, der skaber unødig stress allerede fra første dag. Undersøg derfor, om du kan klare dig med hjemmekontor, og om du på andre måder kan minimere dine udgifter.

I Danmark er der mange muligheder for at søge råd og vejledning som iværksætter. Benyt dig af disse gratis tilbud. Kontakt de regionale væksthuse, og undersøg, hvilken hjælp de kan tilbyde dig. Du har brug for alt den rådgivning, du kan få. Vær ikke bange for at tage imod den. Dette gælder også Skat. Som selvstændig skal du have styr på skatteregler og moms. Heldigvis er Skat yderst behjælpelig, når momsindberetningen volder dig hovedbrud.

Sørg også for at udnytte dit netværk. Netværksmøder, receptioner og konferencer kan være gode steder at eksponere dit produkt eller din ydelse. Find ud af, hvilke relevante netværk der eksisterer inden for dit fagområde.

Sociale medier er et vigtigt aspekt i forhold til markedsføring af din virksomhed. Og du kommer ikke uden om markedsføring, hvis du vil have din virksomhed op at køre. Derfor er det vigtigt, at dine kunder kan finde dig. Brug tid på SEO-optimering af din hjemmeside, eller betal dig fra det, hvis du ikke har evnerne selv. Vær også opmærksom på, hvordan du og din virksomhed omtales på de sociale medier.

Dit omdømme er altafgørende for din succes, og en utilfreds kunde kan have store konsekvenser. Derfor skal du reagere, hvis du bliver omtalt negativt.

Familieliv og selvstændig virksomhed

Hvis du har et travlt fuldtidsjob, kan livet som selvstændig virke tillokkende. Friheden til at planlægge og strukturere sin egen arbejdsdag er et plus i forhold til små børn.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at livet som selvstændig kræver, at der lægges mange timer i at få virksomheden op at stå. Hvis du synes, at livet som iværksætter har taget overhånd, og du savner mere tid til din familie, kan en familieadvokat hjælpe dig med at overdrage virksomheden til en ny ejer. Måske er det løsningen for dig?