Er der knas i forholdet? Find en psykolog til parterapi

Er parforholdet ikke, hvad det har været? Det er ikke nødvendigvis et sygdomstegn, at den ydre fryd og gammen mellem mand og kone i huset er blevet erstattet af en trykkende atmosfære. Men hvis ikke I er gode til at tale om tingene, kan der opstå problemer. Det bedste for jer ville nok være at gå i parterapi. Her hjælper en psykolog jer med at sætte ord på følelser, behov og ønsker af hinanden.

Måske får I hurtigt gavn af parterapi

Lyder det som en dyr fornøjelse? Ikke nødvendigvis. Inde på fx dialogpartner.dk/priser/ kan du se, hvad parterapi kan koste. Ingen siger, I behøver købe en stribe konsultationer lige efter hinanden, for det at læge et parforhold tager tid. Måske kan I allerede efter et par konsultationer stå med de redskaber, I skal bruge for at få forholdet på ret køl igen – eller vurdere, om forholdet bør afsluttes.

Problemer i parholdet går sjældent væk af sig selv

Fravær af nærvær, at en partner ikke føler sig forstået, og at intimiteten ikke er der mere – det er tre bud på problemer, én eller begge partnere i et forhold kan opleve. Problemerne går ikke væk af sig selv, hvis ikke at I er meget empatiske og i stand til at aflæse på hinanden, om trivslen er der. Der er ikke nogen skam over at inddrage psykologer. Ofte kan de hjælper jer med at se nye perspektiver.

Vid, hvad du ønsker af et terapiforløb

Noget af første konsultation går måske med forventningsafstemning. Vid, hvad I ønsker at få ud af et forløb, før I tager kontakt til psykologer. Jeres forventning behøver ikke være særligt udpenslet. At få bedre kommunikation i parforholdet eller at få hjælp til at håndtere stressfaktorer i hverdagen er to bud på simple forventninger til, hvad parterapi bør føre med sig. Så tal om det med hinanden.

Gider din partner ikke terapi? Gå alene

Parterapi er selvfølgelig ikke noget, nogen skal trækkes ind i. Er en partner meget modvilligt stemt, burde den person i forholdet, som godt gider møde til terapi, måske bare gå alene. Det er selvfølgelig ikke optimalt, da der er to i et parforhold. At den ene i forholdet bliver klogere på sine egne og sin partners behov betyder ikke, at forholdet dermed er reddet. Men det er nu bedre end absolut intet.

Hvilke metoder bruger psykologen?

Forskellige metoder og teoretiske tilgange kan blive anvendt under terapi hos en psykolog. Typisk er psykologer meget åbne omkring, hvilke metoder de bruger. Et eksempel kan være narrativ terapi, der kort fortalt består af at fokusere på de fortællinger, der bliver til i samspillet mellem mennesker. Dermed ikke sagt, psykologer følger metoder slavisk. De prøver sig frem, indtil at noget giver pote.

Find en egnet psykolog til parterapi

Hvorfor leve med en kedelig stemning i hjemmet eller daglige skænderier, hvis løsningen kan være i hænde, når at I får hjælp til at sætte ord på det, I døjer med? Find parterapi hos en egnet psykolog.