Er det en regel, at børnefamilier skal bo grimt?

Jeg vil vædde med, at du kan se det for dig. Plastiklegetøj i alle tænkelige farver og former – ofte kombineret med skrattende, metalliske lydeffekter. Lige til at få øjenmigræne af. 

Okay, det er selvfølgelig ikke alt børneudstyr, som ser grimt ud og opfører sig grimt. Men der er meget af det. Og selvom vi måske har et indre billede af, hvordan vores hjem godt kan se harmonisk og æstetisk ud med en baby som sød accessorie, så varer det ikke længe før babyen forvandler sig til en lille bestemme-frikadelle, hvorfra alt i verden udgår. 

Overblik og overskud skrider, til fordel for overlevelse. Og så bestemmer vi jo heller ikke altid selv, hvad der finder vej til vores hjem gennem bedsteforældre og velmenende arve-sække fra fætre og kusiner. På et tidspunkt overgiver man sig typisk til neon og skrammel, så længe barnet har det godt. Og så er det jo lige som det skal være. 

Nordisk design til børneværelset

Men for dig, der nyder at gå og nusse om dine fysiske omgivelser, er der gode nyheder. Hvis du ellers kan lide det klassiske nordiske design, som er populært – ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa. 

De støvede farver. Naturlige materialer. Enkelt og minimalistisk.

Mange hjem er indrettet helt eller delvist med den nordiske stil – og de senere år er den samme naturlige og minimalistiske stil flyttet ind på børneværelset og i børnenes klædeskab. 

Butikker og webshops flyder over med bæredygtigt udstyr til børn. Se fx dette aktivitetsstativ i træ, som kan bruges i flere år, da vedhængene løbende kan skiftes ud.

Flere og flere producerer børnetøj, babyudstyr, legetøj og interiør til børneværelset i bæredygtige materialer og en stil, der matcher det nordiske look og derfor ikke stikker helt så meget af rundt om i hjemmene – heller ikke selvom børnenes univers breder sig til hele huset. Som det jo gør. 

Ydre ro giver indre ro

Stil er et personligt emne. Noget de fleste har deres egen mening om. Og det er helt forskelligt, hvad vi trives med i vores hjem. Nogle bliver glade, når de omgiver sig med mange og stærke farver. Andre falder til ro, når farverne omkring dem er mere afdæmpede. Nogle slapper bedst af, når der ikke er pinligt rent og man kan se, at her bor faktisk nogen. Andre kan ikke slappe af, med mindre der er pinligt rent. Sådan er vi så forskellige. 

Min erfaring er, at ydre ro giver indre ro. Selvom vi snakker om indre ro – som om roen kommer indefra. Det kan den også gøre, men mange gange oplever jeg, at min indre ro påvirkes af mine omgivelser. Så er det egentlig ikke så vigtigt, om stilen er pangfarvet eller jordfarvet. Det handler heller ikke nødvendigvis om rengøringsniveauet. Du ved bedst selv, hvad du sætter mest pris på i forhold til stil og indretning. Når du kan lide at være i dit eget hjem, så styrker du din egen indre balance.