Få det optimale lys i soveværelset

Det er sjældent, at soveværelset kun bruges til at sove i. Rummet er oftest også garderobe, afslapningssted og måske endda kontor. Derfor er det vigtigt, at du tænker over belysningen på dit soveværelse, når du skal købe nye lamper. For der er nemlig sjældent en one-size-fits-all løsning, når det kommer hertil. Derfor får du lidt hjælp i denne artikel til det optimale lys i soveværelset. Læs mere her om lamper.

Forskellige lyskilder til forskellig brug

Det er sjældent nok bare at have en enkelt lampe i loftet inde på soveværelset. Faktisk anbefales det, at du har tre forskellige lyskilder, der kan bruges til forskellige formål. Du skal naturligvis have det generelle lys i form af en loftslampe, der kan oplyse hele lokalet på én gang. Dette bruges fx, når du skal rydde op eller rede seng.

Det næste du skal bruge er et skarpere lys. Dette lys er ment til garderobeskabet, hvor du skal have så god farvegengivelse som muligt, for at du kan se dig selv og dit tøj. God farvegengivelse får du fx af spots i loftet eller inde i skabet.

Det sidste er et varmt og koncentreret lys ved din seng. Dette lys er naturligvis tiltænkt til, når du fx ligger i sengen og læser eller laver kryds og tværs. Lyset skal gerne være en blid, rødlig farve, og så kan det med fordel være rimelig koncentreret, hvis du ikke ønsker at forstyrre en eventuel partner.

Farver på lys

Kroppen bliver snydt af lys. I løbet ad dagen er dagslyset en blålig, kold farve, så hvis du køber lamper til dit soveværelse, der afgiver denne farve lys, så snyder du faktisk din krop til at tro, at det stadig er dag. Det kan altså forstyrre din søvn og døgnrytme, hvis du har blåt lys. Din telefon eller tablet har fx blåt lys, hvilket er derfor det kan føles svært at falde i søvn, hvis du har kigget på din telefon lige inden, du lægger dig til at sove.

I stedet skal du gå efter varme og rødlige nuancer. Ikke nok med at rødlige farver er bedre for din søvn, så giver det også bare et hyggeligere lys i soveværelset, end det blå. Og så er det en god ide at lægge iPad’en til siden, inden du lægger dig til at sove!

Hvis du gerne vil læse lidt mere om lys og finde en flot loftslampe, så skal du bare følge linket længere oppe i artiklen!