Familievirksomhed: Dét skal du tænke over

familievirksomhed

Hvis du har en virksomhed sammen med et eller flere familiemedlemmer, er der en række ting, I skal være særligt opmærksomme på. Når man har et nært forhold til sine arbejdskolleger og har kendt dem hele livet, kan der være andre hensyn at tage, end hvis man ikke ser sine kolleger uden for arbejdstiden.

Derfor har vi samlet en lille guide, der hjælper dig igennem nogle emner, som I bør tage stilling til.

Lad være med at ansætte hele familien

Der er både fordele og ulemper ved at have en virksomhed sammen med dine forældre, bror, søster eller hvem fra hele den pukkelryggede familie, du beslutter dig for at starte en virksomhed sammen med. Som familiemedlemmer kender I hinanden ud og ind, og det gør det nemmere at hjælpes ad med opgaverne.

Jeres familie er sikkert god til at støtte jer og give en hånd med, hvis der pludselig skal løbes lidt stærkere. En fare ved at drive virksomhed med din familie kan være, at I hellere vil ansætte andre fra jeres familie end dem, der faktisk kan gøre arbejdet bedst. Selvom det ikke er rart at afvise en, man kender rigtigt godt, er I nødt til at fokusere på at få firmaet til at fungere godt.

Når I beslutter jer for at starte en virksomhed sammen, kan I ikke undgå at skulle træffe nogle hårde beslutninger. Det kan for eksempel være at afvise et familiemedlem, som ikke er kvalificeret til at arbejde hos jer.

På den anden side kan I selvfølgelig også benytte jeres position som chefer for firmaet til at tilbyde et job til et eller flere familiemedlemmer, som har svært ved at få et almindeligt job. Der er altså mange forskellige hensyn at tænke over, når det kommer til at ansætte flere medlemmer af familien i jeres firma.

Familievirksomheden har brug for en advokat

Noget de fleste glemmer, når det kommer til at drive en virksomhed i familien, er at skaffe en advokat. Der kan være mange grunde til, at det er en god idé at have en dygtig advokat tilknyttet jeres firma.

Med hjælp fra en advokat kan I få hjælp til at få helt styr på, hvor stor en andel af virksomheden I hver især ejer, og andre oplysninger, der er vigtige at have styr på, hvis I ikke længere vil drive virksomheden sammen. Det er selvfølgelig ikke rart at tænke på, om I måske bliver uvenner, men med den rette hjælp kan en svær situation blive en hel del lettere.

Desuden bør I have en advokat, der kan hjælpe jer, hvis familiens firma en dag skal gå i arv til næste generation. Sådan et tilfælde er en kompliceret affære rent juridisk, og derfor er det en stor fordel for jer at have en familieadvokat tilknyttet. Når I har en advokat, som kender både jer, jeres familie og jeres virksomhed godt, er I virkelig godt rustet, hvis I skulle få brug for at lægge sag an mod et andet firma, eller hvis I selv bliver trukket i retten.