Kender du Citroëns historie?

Kender du Citroëns historie?

Citroën er et fransk og verdenskendt bilmærke. Mærket blev grundlagt i 1900 af André Citroën, men det var faktisk ikke biler, mærket producerede dengang.

Citroën var oprindeligt et navn for krigsmateriel

Ja, du læste rigtigt. Grundlæggeren af mærket, André Citroën, begyndte i løbet af 1. verdenskrig at producere krigsmaterieller. Dette gav André en fornuftig økonomisk opstart, som betød, at han senere kunne begynde at producere biler af samme navn. Oprindeligt havde mærket fokus på produktionen af tandhjul, hvilket mærkets logo stadig vidner om. Dette viser nemlig to skråtstillede gearkassetandhjul, som giver genklang til mærkets forhistorie.

En revolutionerende masseproduktion

Indtil 1919 havde man i Europa aldrig masseproduceret biler, men det lavede Citroën om på i samme år. Man kaldte den første masseproducerede Citroën model for Citroën type A og ikke nok med, at det var en nyhed, at man masseproducerede – der var også andre nye, spændende tiltag på markedet.

Det var også en nyhed, at bilen var monteret med et reservehjul, og at den havde en elektrisk starter.

En truende konkurs

Mærket Citroën blev hurtigt kendt i hele verden, da de revolutionerede bilproduktion i 1919. Men fabrikanten har også mødt sin modstand. I 1934 producerede Citroën sin første model med forhjulstræk og et selvbærende karosseri.

Modellen var desværre enorm dyr at producere, hvilket resulterede i en nær konkurs. Heldigt var det, at fabrikanten netop var blevet overtaget af Michelin-brødrene, som reddede Citroën fra en økonomisk konkurs. De to brødre producerede efterfølgende flere forskellige modeller, der kom ud på markedet med stor succes, blandt andet Citroën 2CV, som i dag betragtes som en bilklassiker.

Behandl din Citroën med respekt

Det franske bilmærke er stadig enormt anerkendt, og mange vælger en Citroën på grund af dets mange fordele. Hvis man selv er ejer af en Citroën, så er det vigtigt, at man sørger for få service og reparation af et Citroën værksted, der kender til mærket.

Det er vigtigt, at din Citroën assisteres af nogen, der arbejder efter fabrikantens forskrifter. Det kan have konsekvenser for bilens værdi, hvis der fx repareres med uoriginale reservedele, eller hvis servicebogen ikke opdateres efter besøget.