Sådan holder du taget flot og frit for alger og mos

Taget er et af de vigtigste elementer i et hus. Det er det vigtigste værn mod vind og vejr, og holder dig og din familie sikre og tørre. Af selv samme grund, er tagskader eller generelle problemer med taget ikke lige noget du kan udskyde at få ordnet. Et tag varer selvfølgelig ikke for evigt, men der er ting du kan gøre for at undgå, at skulle kigge på et tag fyldt med mos og alger. Følg med her, når vi guider dig til en god og velafprøvet løsning.

Problemet kort fortalt

Alger og mos på taget er noget de fleste husejere nok kender lidt til. Dette er ikke så mærkeligt, for det våde danske klima er helt ideelle forhold for alger og mos, der nemlig begge skal have meget vand for at gro. De fleste husejere kan nok også skrive under på, at alger og mos på taget ikke er en særlig stor favorit da det er meget grimt, men få ved at det faktisk også kan være skadeligt for taget.

Som udgangspunkt er alger og mos heller ikke så skadelige i sig selv. De har ingen rødder, så direkte skad er der ingen af. Problemet opstår når vand kommer ind i billedet. Alger og mos kan nemlig være med til, at vand kan hobe sig op på taget. Dette kan føre til skader. Hvad mere er, så kan særligt mos også holde på vand. Kommer der temperaturændringer, kan dette også skade taget, da vandet så enten udvider sig eller trækker sig sammen.

Hvad kan du gøre?

Der er altså gode grunde til at holde dit tag frit for alger og mos. Spørgsmålet er så bare, hvordan du bedst gør det. Det korte svar på dette er, at du aldrig vil kunne holde det væk for altid. De fleste tage i Danmark vil være i fare for alger og mos, af den simple grund, at vores klima bare passer dem for godt. Altså er fjernelse og vedligeholdelse af resultatet et vedvarende projekt.

Det er desuden også et lidt svært projekt. Alger og mos er nemlig svære at fjerne, men hvad værre er, så kan du hurtigt komme til at gøre mere skade på taget hvis du fjerner dem forkert. En af de største fejl folk laver når de selv forsøger at fjerne alger og mos er, at de bare går op på taget. Dette er det dog ikke beregnet til, og derfor er det utrolig vigtigt, at du ikke går op på taget hvis du vil fjerne alger og mos.

Hvor er der hjælp at få?

Heldigvis behøver du ikke fjerne algerne og mosset selv. Der er en række professionelle folk der tilbyder fjernelse af alger og mos fra dit tag. Dette har en række fordele. Den første fordel er, at disse firmaer har specialudstyr, så ingen behøver gå op på taget under fjernelsen. Typisk vil fjernelsen altså foregå fra jorden, hvor der så sprøjtes miljøgodkendt algerens op på taget og som efterfølgende samles op via en slange. Herefter fjerner vind og vejr så algerne og mosset efter nogle uger, og taget lider ingen overlast.

En anden fordel ved at vælge professionelle er, at du ofte kan få koordineret vedligeholdelse af resultatet. Som nævnt tidligere er fjernelse af alger og mos et vedvarende projekt. Professionelle kan også hjælpe med at guide dig til hvornår der skal renses igen, for at komme algerne og mosset i forkanten. Men den måske største fordel er, at du ikke behøver bekymre dig om det. Du kan overlade problemet til professionelle og bruge tid på familien og andre ting der er vigtigere end alger.