Urban Garden som grønt familieprojekt

planter

Der er mange måder, man kan være sammen på som familie. At have et projekt, man kan være fælles om, kan være givende for både børn og voksne. Inden for de seneste år er konceptet Urban Gardening blevet meget populært herhjemme. Måske bor I i en lejlighed, men mangler et grønt åndehul, I kan slappe af i? Så er en Urban Garden på altanen et oplagt projekt, som I kan være fælles om som familie.

Her får I en række gode råd til, hvordan I sammen skaber jeres perfekte grønne oase.

Visualiser jeres have med fine tegninger

Før I går i gang, er det en god idé at overveje, hvordan jeres Urban Garden skal indrettes, og hvilke behov den skal opfylde. Sæt jer med papir og farveblyanter, og tegn jeres lille have. Det kan også gøre det nemmere for børnene at leve sig ind i projektet, når de kan se jeres idéer blive visualiseret på papir. Tal om, hvilke behov I har, og hvad I gerne vil bruge altanen til.

En tegning over altanen giver jer også et godt overblik over, hvor jeres planter skal placeres i forhold til sol og skygge. Planter kræver forskellige vækstbetingelser, så tag ungerne med en tur på planteskole, og lad eksperterne hjælpe jer med at finde de planter, der vil trives bedst på jeres altan.

Tænk med maven

Størrelsen på jeres altan er selvfølgelig afgørende for, hvor stor en have I kan lave. Derfor er det oplagt også at tænke opad. I stedet for kun at have krukker og plantesække på gulvet kan I også hænge jeres planter op. Og udnytte eventuel vægplads til ophæng af hylder, hvor I kan have urtepotter med krydderurter stående.

Når I sidder ved tegnebordet og planlægger jeres lille oase, er det også oplagt at tænke med maven. Snak med ungerne om, hvilke grøntsager og bær de godt kan lide, og lad dem være med til at bestemme, hvilke spiselige elementer haven skal indeholde. Der er noget særligt over at dyrke sine egne grøntsager og se dem komme fra jord til bord.

Og det er spændende for børnene at være med i processen. Sammen kunne I bygge højbede og lade børnene få deres eget, som de selv skal passe. Hvis I er fikse på fingrene, kan I også bygge jeres eget minidrivhus. Lav en kasse, og brug et gammelt vindue fra genbyg som låg. Eller byg jeres egne møbler til altanen. Udnyt pladsen godt, og tænk over at kombinere møbler og opbevaring. Byg eksempelvis en hjørnesofa, I kan slappe af i, og brug pladsen under sofaen til opbevaring af legetøj, krukker eller redskaber.

Der er utallige måder at indrette en have på, og I kan skabe lige præcis den Urban Garden, der passer til jer. I kan lave en lille oase med grønne vægge af blomster, grøntsager, krydderurter og bær, og I kan indrette jer med møbler, der imødekommer jeres behov for socialt samvær. Hvis I ikke allerede har en altan, men drømmer om at få en, kan I besøge Minaltan og lade jer inspirere af deres store udvalg af stilrene altaner.