Varmepumpe eller klimaanlæg?

Varmepumpe på et tag

Varmepumper til erhverv og private

 

Hvad er alternativet til at opretholde varmen og stadig videreføre den grønne energi? Med en varmepumpe kan har du sparre op til 50-65% på både din varmeregning og energiforbrug. Typisk ses der at være mange fordele ved at skifte varmekilde over til en varmepumpe. En af fordelene ved at skifte til en varmepumpe som varmekilde, er blandt andet den korte tilbagebetalingstid. Derfor er det muligt at sparre penge på din varmeregning indenfor de først 3-4 år. Alt dette vil ske efter købet og installationen af en varmepumpe. En varmepumpe kan installeres stort set overalt og er derfor meget fleksibel og derved får det mest optimale ud af din investering.

På en generel plan har din virksomhed eller private ejendom mulighed for at opnå gevinst ved en investering af en varmepumpe ved følgende:

  • Minimal vedligeholdelse
  • Nem betjening
  • En miljøvenlig løsning
  • Besparelse på varmeregning
  • Kort tilbagebetalingstid

 

I Danmark anvendes primært 3 forskellige typer af varmepumper. Heraf findes typerne jordvarmepumpe, luft-luft varmepumpe og luft-vand varmepumpe.

Den helt store forskel på de forskellige varmepumper er at, luft-luft varmepumpen den er aktiv og kører hele året rundt. Med luft-luft varmepumpen får du en varmepumpe som er designet til det danske klima. I vinterhalvåret i Danmark får vi ofte en temperatur under frysepunktet. Med en luft-luft varmepumpe er det derfor muligt at fremskabe varmluft og energi ud af den kolde vinterluft. Ud over at skabe den varme luft og energi om vinterhalvåret, kan luft-luft varmepumpen også bidrage til et bedre indeklima. Med en varmepumpe bliver luften indendørs selvfølgelig ventileres, skaber derfor et bedre indeklima.

Med en luft-vandvarmepumpe er det muligt trække og videregive varmeenergi ud af luft og benytte det til at opvarme vand. Med en luft-vand varmepumpe kræves der ikke høj vedligeholdelse ligesom der ses med en luft-luft varmepumpe.

En jordvarmepumpe fungerer en smule anderledes fra luft-luft varmepumpen og luft-vand varmepumpen. Jorden er naturens helt eget naturlige batteri. Om sommeren indsamler jorden utallige mængder energi og opbevarer dem. Den opbevaret energi kan derfor anvendes i de resterende årstider, hvor varmen ikke er i højsædet.  Varmeenergien ligger omkring en meter under jordoverfladen.

Når vi snakker jordvarmepumpe, er det ikke nok bare med en installation af en varmepumpe. Med en jordvarmepumpe skal der nedgraves et helt rørsystem, som skal graves ned i en frostfri højde, så rørene ikke fryser til. I de nedgravede rør er der påfyldt væske som skal cirkulere rundt, for derved at kunne transporter varmen fra jorden og videre ind i varmeanlægget.

 

Et klimaanlæg kan både anvendes til at opvarme og køle lokaler og rum. I forhold til ventilationssystem er dette ofte en meget billigere erstatning. Med et klimaanlæg får du er mere fleksibel løsning, i forhold til afkøling og opvarmning af store rum. Her er det muligt og afkøle og opvarme rum og lokaler forskelligt og derved opfylder flere personers ønsker og behov. Her er det især store bygninger som har brug for forskellige indeklimaer. Her er der bl.a. tale om store supermarkeder, skole, sportsinstitutioner og arbejdspladser, som kan have stort gavn af et klimaanlæg.