Hvorfor reproduktiv sundhed er vigtig

Seksuel og reproduktiv sundhed er en tilstand af komplet fysisk, mentalt og socialt velvære i alle spørgsmål, der vedrører det reproduktive system. Det indebærer, at mennesker er i stand til at have et ansvarligt, tilfredsstillende og sikkert sexliv, og at de har evnen til at reproducere og frihed til at bestemme, om, hvornår og hvor ofte de skal gøre det.

Seksuel og reproduktiv sundhed er vigtig af flere årsager. For det første giver det folk mulighed for at nyde deres seksualitet uden at frygte uønskede graviditeter eller seksuelt overførte infektioner (STI’er). Det gør dem også i stand til at få børn, når de er klar og raske nok til det. Endelig fremmer det ligestilling mellem kønnene ved at give både mænd og kvinder magten til at træffe beslutninger om deres krop og deres seksuelle liv.

Hvorfor er seksuel og reproduktiv sundhed vigtigt?

Der er mange grunde til, at seksuel og reproduktiv sundhed er vigtig. For det første giver det folk mulighed for at nyde deres seksualitet uden at frygte uønskede graviditeter eller seksuelt overførte infektioner (STI’er). Det gør dem også i stand til at få børn, når de er klar og raske nok til det. Endelig fremmer det ligestilling mellem kønnene ved at give både mænd og kvinder magten til at træffe beslutninger om deres krop og deres seksuelle liv.

Forebyggelse af kønssygdomme og uplanlagte graviditeter

En af de vigtigste funktioner for seksuel og reproduktiv sundhed er forebyggelse af kønssygdomme og uplanlagte graviditeter med prævention (hvis du har brug for mere information, se mere på denne side). Ifølge nogle undersøgelser er der 20 millioner nye tilfælde af STI’er hvert år. Og mens nogle kønssygdomme kan helbredes med antibiotika, er andre – som hiv/aids – uhelbredelige. Derudover kan uplanlagte graviditeter føre til et væld af problemer, herunder for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, depression og en øget risiko for misbrug eller omsorgssvigt.

Gør det muligt for folk at få børn, når de er klar

En anden vigtig funktion af seksuel og reproduktiv sundhed er at gøre det muligt for folk at få børn, når de er klar. Alt for ofte bliver folk gravide, før de er følelsesmæssigt eller økonomisk parate til at opdrage et barn. Dette kan føre til et væld af problemer, herunder fattigdom, dårlige uddannelsesresultater, dårlige helbredsresultater for både mor og barn og en øget risiko for misbrug eller omsorgssvigt. På den anden side, at vente, indtil du er klar til at få børn, kan hjælpe dig til at blive en bedre forælder, fordi du vil være mere følelsesmæssigt og økonomisk stabil.

Som du kan se, er seksuel og reproduktiv sundhed vigtig af flere grunde. Det giver folk mulighed for at nyde deres seksualitet uden at frygte uønskede graviditeter eller kønssygdomme. Det giver dem også mulighed for at få børn, når de også er klar og sunde nok. Endelig fremmer det ligestilling mellem kønnene ved at give både mænd og kvinder magten til at træffe beslutninger om deres krop og seksuelle liv.