5 sjove selskabslege for de voksne

Selskabslege er ikke kun for børn og barnlige sjæle. De voksne kan i den grad også få stor glæde af gode og sjove selskabslege og festlege. De sætter fut i festen fra første sekund og skaber god stemning blandt gæster. En sikkert vinderindslag til enhver festlig begivenhed. Her får du 5 hurtige bud på sjove selskabslege for voksne.

#1 Tegn og gæt – med “blinde pølsefingre”

Elsker du også den gode, gamle og sjove selskabsleg “Tegn og Gæt”? Hvem gør ikke det?! Det er en fantastisk god selskabsleg for voksne såvel som børn, hvor alle kan være med uafhængig af tegne- og illustreringskundskaber samt gætteevne. Tegn og gæt er i sin oprindelige udgaver ekstremt populær, da den er super nem at afvikle, kræver ikke særlig meget forberedelse og kan tilpasses nøajgtig efter selskabets sammensætning hvad angår tid, sværhedsgrad og antal hold osv.

Helt kort går festlegen ud på at, at man dyster om internt på holdene at tegne og gætte bestemte motiver, sætninger, udtryk, scenarier eller lignende på tid. Men den sjove leg er samtid nem at fortolke i et væld af mere eller mindre kreative versioner. Lad os tage et par hurtige eksempler:

  • Tegn og gæt med bind for øjnene: Her gælder det om at tegne og gætte – på den blinde måde. Det vil sige, at deltagerne på holdene skiftevis får bind for øjnene, når de skal tegne og illustrere. Dette højner selskabslegens sværhedsgrad, men tilskriver samtidig legen en ekstra komisk og underholdende dimension. Hvem synes ikke, det er hyldende morsomt at se ens far, søster, moster eller  ven tegne sjove motiver under tidspres uden at kunne se noget?
  • Tegn og gæt med pølser: Eller måske rettere “pølsefingre”. Dette er nemlig en udgave af selskabslegen, hvor tegneredskaberne er byttet ud med rå eller kogte pølser, som deltagerne skal dyppe i maling og tegne med på lærredet. En anderledes og skæv tilgang, der gør det sværere og sjovere at gætte. Og ikke mindst gætte forkert. Alternativt kan man anvende ketchup, remoulade, sennep og ristede løg i stedet for maling.
  • Tegn og gæt med den forkerte hånd. Her handler det ganske simpelt om at tegne med den forkerte hånd. Et klassisk og sjovt benspænd, der gør legen lige for alle deltagere.

Der er således rig mulighed for at nyfortolke den gamle selskabsleg ved at tegne og gætte på alternaive og kreative måder.

#2 Hit med sangen – et sikkert hit blandt selskabslege

Vi kender den sjove selskabsleg for voksne fra TV, og du har sikkert oplevet den adskillige gange til fester – med stor succes. “Hit med sangen” er bogstaveligt talt et vaskeægte hit, når man skal finde på sjove lege til festen. Det kræver ikke særlig meget forberedelsestid, og reglerne er ganske simple – afhængig af hvilken udgave du går med.

I den helt enkle udgave kræver skal du sådan set kun bruge et par høretelefoner og en musikafspiller samt en playlist med en masse gode sange (eventuelt inddelt i kategorier). I to eller flere hold skal deltagerne skiftevis op og tage høretelefonerne på, hvorefter quiz-masteren afspiller en sang, som de skal nynne højt. Den første af holdene, der gætter sangen, tildeles et point. Selskabslegen kan reelt set fortsætte evigt, men typisk stopper man, når samtlige deltagere har været oppe og nynne.

Nemt, simpelt og utrolig sjovt!

#3 Sæt pris på DBA-fund

Dette er en super sjov selskabsleg for voksne, som uden tvivl vil kunne sparke gang i en hvilken som helst fest. Den passer perfekt til såvel julefrokosten, fødselsdagen, påskefrokosten, sommerfesten eller som alternativ nytårsleg til voksne. Selskabslegen udformer sig som et slide-show, hvor du skiftevis præsenterer sjove fund på Den Blå Avis, som folk sælger til skøre uforudsigelige priser. Inddelt i hold skal deltagerne således markere hurtigst muligt og gætte, hvad prisen på de forskellige DBA-fund er.

Det hold, der gætter rigtigt, eller kommer tættest på den korrekte pris, får tildelt et point. Sådan fortsætter man, indtil der ikke er flere DBA-fund i slide-showet. Du kan med fordel inkorporere en afsluttende finalerunde, hvor holdene i bedste jeopardy-stil skal satse en vis mængde point og skrive deres bud ned på et stykke papir. Det giver lidt mere spænding om det endelige udfald.

Så sæt pris på DBA-fund – det vil dine gæster uden tvivl sætte stor pris på!

#4 Hvem er hvem – i “live”-udgave

De fleste har igennem deres barndom (såvel som voksenliv) stiftet bekendtskab med det sjove spil “Hvem er hvem?”. Men faktisk fungerer dette spil også rigtig godt som sjov selskabsleg for voksne (og barnlige sjæle). “Live”-udgaven af Hvem er hvem fungerer egentlig ret meget som selve spillet:

  • Der udvælges to personer blandt deltagerne; én, der skal være personen, som skal gætte, hvem der er hvem, og én, der skal besvare de spørgsmål, som den første person stiller.
  • På forhånd har alle deltagerne fået udleveret en række klassiske rekvisitter – eksempelvis hat, påklistret skæg, briller, rød næse og lignende.
  • Alle deltagere stiller sig op foran deres stol. Herefter trækker den person, der skal besvare spørgemålene med “ja” og “nej”, en seddel fra en skål, hvori der ligger sedler med navne på alle deltagerne. Nu ved han, hvem der er hvem.
  • Herefter kan selve legen gå i gang. Den spørgende person stiller en række spørgsmål og får et “ja” eller “nej” med det samme, hvorefter deltagerne sætter sig ned, hvis spørgsmålet ikke karakteriserer dem. Lad os tage et hurtigt eksempel: “Har vedkommende hat på?”, hvortil der svares “ja” – ergo skal alle uden hat sætte dig ned. Sådan bliver man ved, indtil spørgeren har fundet frem til den rette person.

Denne leg kan med fordel laves med to personer, der spørger, og som således dyster mod hinanden om at finde hver deres person hurtigst. På den måde går selskabslegen også ind under kategorien “konkurrencer til fest”.

Spørgsmålet er således: Hvem er mon hvem til netop din fest? Det finder du kun ud af ved at afprøve den her geniale selskabsleg i praksis.

#5 Margrethe-skålen – en ægte selskabsklassiker

Vi slutter af med en vaskeægte klassiker inden for selskabslege for voksne: nemlig “Margrethe-skålen”. Selskabslegen har som sådan slet ikke noget med en person ved navn Margrethe”. Titlen henviser derimod til den ikoniske “Margretheskål”, som står i skuffer og skabe i mange køkkener landet over. Selskabslegens grundprincipper og regler er meget enkle:

  • Alle deltagere skræver et eller flere navne på kendte (alternativt kendte i jeres fælles omgangskreds) på en række sedler og putter dem ned i Margretheskålen.
  • Herefter inddeles deltagerne i hold efter eget ønske, og personer fra de respektive hold skal således på skift op og trække en seddel, hvorefter de skal få deres hold til at gætte personen. Hvert hold får en tidsramme til dette – eksempelvis 1 minut – og det gælder så om for den pågældende person at få holdet til at gætte så mange kendte personer som muligt på det ene minut. Når han/hun er færdig, er det næste holds tur og så fremdeles.
  • En runde er færdig, når der ikke er flere sedler i Margretheskålen, hvorefter hvert hold tæller antal sedler sammen, som omdannes til point.

Der er mange versioner af denne selskabsleg, og der er ikke én, der er bedre end den anden. De fæleste kører 3 runder, hvor man i første runde må snakke alt, hvad man vil uden at nævne navnet. I anden runde må man udelukkende mime. I tredje runde må man kun sige ét enkelt ord.

Prøv denne sjove selskabsleg for voksne af til din næste fest. Og som serviceoplysning kan vi berolige dig med, at du sagtens kan lave selskabslegen uden nødvendigvis at have en Margretheskål, hvis du skulle være i tvivl.

Sæt personligt præg på dine selskabslege

Afslutningsvis vil vi gerne afrunde med at understrege, at selskabslegene udelukkende er tænkt som skabeloner, der kan være retningsgivende for, hvordan du udformer den pågældende selskabsleg. Vi opfordrer dig altid til at sætte personligt præg på de klassiske festlege. Det er nemlig i bund og grund 100% individuelt, hvordan de afvikles, og du kan med fordel lave dine egne fortolkninger og regler, som passer nøjagtig til dit selskab.

På den måde er du sikret, at din næste selskabsleg bliver unik. mindeværdig og ekstra vedkommende for dine deltagere.

God fornøjelse – og god fest!