Skal du have lavet en rodbehandling?

Det er aldrig rart, når man skal have lavet behandling, lige meget hvor på kroppen det er. Mange af os kan derfor godt frygte det en smule, når vores tandlæge nævner ordet rodbehandling. Du har sikkert hørt fra familie og venner, at det er noget af det mest smertefulde, de har prøvet ved tandlægen, og at de ikke kunne spise i flere uger efter. Men en rodbehandling behøver faktisk slet ikke at gøre ondt, og du kan sagtens spise et par timer efter. 

I denne artikel får du svar på nogle af de spørgsmål, du kunne have omkring en rodbehandling. 

Hvad er en rodbehandling?

Du kender garanteret flere, der har prøvet det, men hvad er en rodbehandling egentlig? En rodbehandling kan være et nødvendigt indgreb, som tandlægen foretager, når et hul i en tand har spredt sig ned til tandbenet og ind i nerverne. Ved rodbehandlingen går tandlægen ind og fjerner en levende, betændt eller død nerve, som er fyldt med bakterier. Hvis du ikke får nerven fjernet, så kan det få konsekvenser for resten af din tand- og mundsundhed.

Har du symptomerne?

Hvis du har en betændelse i en nerve omkring tænderne, så vil du ofte opleve stærk tandpine. Dog kan smerterne opfattes meget individuelt. Du vil typisk mærke tandpinen i nabotænderne, øret, kæbehulen eller i form af hovedpine. Derfor vil du også selv have svært ved at identificere, hvilken tand der har syge nerver. 

En nervebetændelse vil typisk fremkalde smerte ved kulde og varme, mens en rodspidsbetændelse oftest giver intet eller ringe ubehag. Du kan opleve, at tanden er lidt øm, når du tygger, og den kan skifte farve.

I modsætning til en nervebetændelse kan en rodspidsbetændelse ses på et røntgenbillede. En rodspidsbetændelse kan undertiden udvikle sig til en smertefuld tandbyld, måske med feber udvikling.

Hvordan udfører tandlægen en rodbehandling?

Hvis du ikke kan få tandbehandling med det samme, så kan du forsøge at holde smerten nede med smertestillende og antibiotika. Dog vil antibiotika aldrig erstatte en rodbehandling og dræbe den syge nerve. 

I de tilfælde, hvor tandnerven er levende ved behandlingens begyndelse, må man lægge en lokalbedøvelse. Herefter er behandlingen stort set smertefri. Hvis din tandlæge er dygtigt til at indsprøjte bedøvelsen, så kan behandlingen være fuldstændig smertefri. 

De fleste tandlæger er rutinerede i at udføre rodbehandlinger, og der er en succesrate på 80-95% af tilfældene. Efter din rodbehandling er det dog normalt, at du vil opleve lette, forbigående smerter i et par dage. Hvis smerterne er vedvarende eller tager til, så skal du kontakte din tandlæge. Det kan være nødvendig at foretage endnu en behandling.