Stress kan forebygges

Stress er et stort problem for rigtig mange danskere. Hver dag er cirka 35.000 danskere sygemeldt pga. et psykisk dårligt arbejdsmiljø som kan resultere i stress og 430.000 danskere oplever symptomer på alvorlig stress. 1400 danskere dør hvert år af psykisk arbejdsbelastning, 30.000 danskere indlægges om året pga. stress og 3000 personer bliver førtidspensionister om året pga. stress. Det er en alvorlig folkesygdom i Danmark – og WHO forudser faktisk, at stress og depression vil blive en af de største sygdomsfaktorer i 2020 generelt.

Stress er dog ikke noget, som kun kan behandles, når det først er gået galt. Det er muligt at forebygge stress, inden det går galt. Lifework i Odense tilbyder faktisk forebyggende stressbehandling til personer, der oplever de første tegn på stress.

Lene Buhl Christoffersen har udviklet et effektivt og helhedsorienteret koncept, som forebygger sygefravær og skaber bedre trivsel for den enkelte – uanset hvad årsagen til stress er. Konceptet er gennemarbejdet og afprøvet over mange år – og erfaringen viser, at det faktisk er muligt at hjælpe sygemeldte hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet i samarbejde med virksomheden. Lene har skabt mange gode resultater, bl.a. i Assens Kommune, hvor hun har været med til at sænke sygefraværet med gennemsnitligt 5,3 dage pr. medarbejder pr. år fra 2009 til 2012. Hun har desuden fået 80 % af sygemeldte tilbage på arbejdspladsen, og så har hun hjulpet hele 48 % med helt at undgå en sygemelding. Forebyggende stressbehandling virker – og det er så meget mere effektivt end at behandle stress, når det først er for sent. Der er nemlig mange fordele ved forebyggende stressbehandling.

Hvert år bliver der brugt lang tid og mange penge på at helbrede stressramte danskere, og det er faktisk meget mere effektivt og rentabelt at forebygge stress. Man kan spare medarbejderen, kollegerne og hele virksomheden for unødvendige sorger, bekymringer og økonomiske udgifter ved at forebygge stress – og det kan faktisk bidrage til at helt undgå at medarbejderen ender med en langtidssygemelding. En langtidssygemelding er dyr for både samfundet og virksomheden – og den kan i værste fald betyde, at medarbejderen, der går ned med stress, mister sit arbejde. Det sker dog ikke, hvis virksomheden investerer i forebyggelse af stress, inden det er for sent.