Fordele og ulemper ved en firmapension

Når man skal vælge mellem en privat- eller firmapension, er det vigtigt at vide, hvad der er bedst for én. Fordelen ved en privat pension er, at man selv bestemmer, hvor meget man vil spare op hver måned og hvilke investeringer, man vil have sine penge i. Man kan også trække beløbet ud, når man vil – uanset om man er fyldt 60 år eller ej. Sammenlignet med en firmapension er det altså nemmere at få adgang til pengene, og man har større kontrol over dem. Dog skal man huske på, at en privat pension typisk giver et lavere afkast end en firmapension.  Hos en virksomhed kan man som regel få et højere afkast på sine pensionsmidler end ved en privat pension – men her skal man også tage inflationen i betragtning.

Hvad er en firmapension?

En firmapension er en pensionsordning, som man kan tegne, hvis man er ansat i en virksomhed. Ordningen giver mulighed for at spare op til sin pension, og man får en skattefordel, hvis man indbetaler til ordningen. Man kan enten vælge at spare op løbende eller have et fast beløb indbetalt hver måned. Man kan også vælge at indbetale hele beløbet på én gang.

Er der forskel på, om man har en privatpension eller en firmapension?

Der er forskel på, om man har en privatpension eller en firmapension. En privatpension er et pensionsprodukt, man selv indbetaler til, mens en firmapension er et pensionsprodukt, arbejdsgiveren indbetaler til.  Ulempen ved en privat pension er desuden, at den bliver dyrere jo længere tid, man venter med at opspare til den. Af samme grund anbefaler eksperter ofte folk at starte med at spare op til en privat pension fra deres 30’erne. Hos en virksomhed kan man som regel få et højere afkast på sine pensionsmidler end ved en privat pension, men her skal man også tage inflationen i betragtning. Derudover kan det være svært at trække penge ud af en firmapension.

Kan alle virksomheder oprette en firmapension?

Det er kun virksomheder med mindst 10 ansatte, der kan oprette en firmapension. Det skyldes, at pensionsopsparingen skal kunne bære risikoen for, at virksomheden går konkurs. Man regner med, at en pensionsordning med 10 ansatte vil kunne give et afkast på omkring 4-5 procent om året. Hvis man har mindre end 10 ansatte, kan man oprette en pensionsordning gennem et pengeinstitut. Her vil afkastet typisk være højere, men man skal også regne med en højere risiko.