Sådan giver du dit barn den bedste skolestart

August er lig med skolestart både for dem, der blot skal tilbage efter en velfortjent sommerferie, men også for dem, der har allerførste skoledag. Det kan være nervepirrende at sende sit barn afsted den første dag. Det er nye omgivelser, nye mennesker og nye dagsrutiner, som dit barn skal vende sig til, og al begyndelse kan være svær. 

Som forælder kan du heldigvis hjælpe dit barn rigtig meget i opstarten og støtte dem på vejen til den bedst mulige skolegang. Vi har samlet tre enkle tips til, hvordan du kan være der for dit barn i processen.

Lektierne – en ny udfordring

Nogle børnehaver forbereder de kommende skolebørn til lektierne ved at give dem små opgaver med hjem, mens de stadig går i institutionen. Det er dog langt fra alle, og derfor er der mange børn, der først stifter bekendtskab med lektierne, når de starter i skole. 

Det er en ny måde at arbejde på for barnet, fordi det er overladt til sig selv. Der er ikke en lære eller en pædagog, som står lige ved siden af og fortæller, hvordan barnets skal løse opgaverne. Her kan du træde ind og udfylde den rolle. 

For nogle forældre kan det dog være en prøvelse at skulle hjælpe sit barn med lektierne, og derfor kan det være en god ide at søge professionel lektiehjælp til barnet. Hvis det er noget for dig så prøv denne side.

Støt op om barnets skoleliv

Det kan være en god ide som forælder, hvis man naturligvis har tiden til det, at engagere sig i sit barns skolegang og skoleliv. Det kan eksempelvis gøres ved at melde sig ind i forældrerådet for dit barns klasse. På den måde engagerer du dig aktivt og viser dit barn, at du interesserer dig for det, de laver.

Dog skal du være varsom med ikke at se det som et fripas til at blande dig i dit barns liv i skoletiden eller til skolerelaterede arrangementer. Barnet skal kunne være sig selv omkring sine nye klassekammerater, uden at mor eller far hele tiden kommer og blander sig.

Tal med dit barn om skoledagen

Når alting er helt nyt i starten af barnets skolegang, kan det være meget overvældende, og derfor kan barnet have behov for at tale meget om de ting, de laver og oplever i skolen. Her er det vigtigt, at du lytter til og anerkender dit barn og sætter tid af til at tale med dem efter skoletid.

Børn er dog forskellige, og nogle kan have tendens til at lukke lidt i i begyndelsen. Dette skal du respektere som forælder, for der kommer intet godt ud af at forsøge at presse dit barn til at tale om sin dag. Du kan finde ro i, at når støvet efter opstarten har lagt sig, så vil dit barn med høj sandsynlighed begynde at åbne op.