Guide: Sådan laver du en lækker vegansk julemenu til hele familien

vegansk julemad

Vegansk mad vinder langsomt indpas i de danske hjem. Faktisk kunne Dansk Vegetarisk Forening i 2017 bringe en undersøgelse, der viste, at hele 2,5 % af den danske befolkning lever helt vegetarisk eller vegansk. Det svarer til ca. 140.000 danskere, der har sagt farvel til både kød og ost. Men det er altså langt fra alle danskere, der er nysgerrige på, hvad en plantebaseret kost har at byde på. For mad er en af de ting, der bare betyder meget for os i hverdagen – og samtidig er kostvaner også nogle af dem, der er sværest at ændre. Det er bestemt ingen undtagelse, når det kommer til vores traditionsrige julemad. Det er sjældent, at man bliver belønnet for at ændre for meget ved flæskestegens stegetid, den brune sovs eller den elskede risalamande, så en vegansk julemenu virker måske ikke umiddelbart som en tiltalende idé. Men der er råd og hjælp at hente. For vegansk mad behøver hverken være besværlig eller mangle de smagsnuancer, der gør, at vi elsker vores julemad så højt. Faktisk kan en vegansk julemenu være præcis lige så lækker og hyggelig som vores allermest traditionelle julemad.

Hvorfor vegansk julemad?

Der kan være mange årsager til at prøve kræfter med en vegansk julemenu. Måske er du og din familie blot nysgerrige på at prøve noget nyt – eller måske har du et eller flere familiemedlemmer, der lever overvejende vegansk i hverdagen, og som du nu skal have skaffet noget lækker julemad til.

Overordnet set er der mange fordele ved at vælge vegansk mad. De mest fremtrædende er henholdsvis dit personlige helbred og klimaet. Udledningen af CO2 i forbindelse med produktionen af animalske produkter er en af de helt store konsekvenser af vores livsstil. Ved at ændre på sine kostvaner kan vi som forbrugere hjælpe med at nedsætte den årlige udledning af CO2. Samtidig er julen også den tid på året, hvor vi indtager mest mad og samtidig smider mest mad ud. En vegansk julemenu kan med andre ord være en simpel og ligetil måde at tage et mere klimabevidst valg på.

Samtidig åbner det også for muligheden for at sætte en stopper for de famøse julekilo, da en plantebaseret kost generelt er sundere end mere traditionel julemad. Det skyldes i høj grad det øgede indtag af kostfibre, der er forbundet med vegansk mad – for din mæthedsfornemmelse vil ikke længere komme fra alle de mættede fedtsyrer, som animalske produkter er proppet med. Du kan altså med andre ord sagtens tage en ekstra portion af en vegansk julemenu.

Det behøver ikke være besværligt

Det kan sagtens virke uoverskueligt at skifte hele sin julemenu ud med plantebaserede erstatninger – og det er helt forståeligt. Netop julemenuen er en, der har været på den samme måde i mange år, så det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Heldigvis er der hjælp at hente, da udbuddet af veganske julemenuer er på vej op. Klik her, og find en nem og billig vegansk julemenu, der passer lige til din families juleaften.